Fort Pannerden

Wat is Fort Pannerden prachtig gelegen aan het splitsingspunt van Rijn en Waal. Midden in de schitterende, ruige natuur van de Klompenwaard. En dat is natuurlijk niet voor niets! Waarom het fort hier 150 jaar geleden werd gebouwd, wie hier waren, wat hier is gebeurd en hoe men hier leefde, wordt op een aansprekende manier in tal van activiteiten duidelijk!

Fort Pannerden is onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die sinds juni 2021 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en is onlangs uitgeroepen tot ‘Mooiste Fort van Nederland’!

Nieuw in het fort!
Binnen kunt u zelfstandig een rondwandeling maken door middel van podcatchers. Aan de hand van een plattegrond kunt u zelf de highlights van het fort bezoeken waarmee u de geschiedenis van het fort kunt ontdekken. Op de tussenverdieping wordt de Canon van Fort Pannerden in woord en beeld verteld. Er zijn het hele jaar door exposities op het Westelijk Binnenplein, denk aan een kunstexpositie met bronzen beelden, foto’s of een expositie over de regionale geschiedenis of de Klompenwaard.

Puzzelen voor jong en oud
Voor de kinderen is er de spannende speurtocht: Expeditie Pannerden! Je gaat op avontuur door het fort en treedt in de voetsporen van soldaat Willem Derksen. Vanaf 12 jaar hebben we een bijzondere open escaperoom route voor avonturiers en puzzelaars.

Door de Klompenwaard
Buiten zijn een aantal rondwandelingen uitgezet voor alle leeftijden: de fortgrachtwandeling, een wandeling met als thema ‘de meidagen van 1940’,  Expeditie Waterlinie en de Belevingsroute door de ruige natuur van de Klompenwaard. 

Museumkaart
Fort Pannerden heeft in december 2020 de Museumstatus verworven. Dat betekent ook dat Fort Pannerden lid is geworden van de museumvereniging en onderdeel is geworden van het landelijke netwerk van musea met de Museumkaart. Met de Museumkaart heeft u gratis toegang tot het fort.

Vervoer
Er is een grote gratis parkeerplaats aan de Pannerdenseweg in Doornenburg, vanaf daar kunt u wandelend naar het fort. Het is ongeveer 20 minuten lopen tot de fortbrug die toegang biedt tot Fort Pannerden. Met de fiets kunt u rechtstreeks naar het fort fietsen, het is mogelijk uw e-bike bij het fort op te laden. Voor wie minder goed ter been is, rijdt er een golfkar vanaf de Sterrenschans, bij het toegangshek naar de Klompenwaard.

Voor meer info: www.fortpannerden.eu. Fort Pannerden is in de zomerperiode geopend van dinsdag tot en met zondag. Graag tot ziens in het fort!