Omgeving en natuur

Rondom de oudste stad van Nederland liggen de meest prachtige natuurgebieden. Ontdek het Rijk van Nijmegen, de Ooijpolder en Het Nationale Park de Hoge Veluwe!

Omgeving en natuur

Bron: Staatsbosbeheer.nl

Het Rijk van Nijmegen bestaat uit verschillende natuurgebieden, elk met een eigen gezicht. De betoverende natuur van de Overasseltse en Hatertse Vennen, het Groesbeekse bos waar je je volop kunt vermaken en de variatie in heidesoorten van het Heiderijk.

Overasseltse en Hatertse Vennen

In de Overasseltse en Hatertse Vennen heeft elk jaargetijde zijn eigen kleur en geur. In de herfst overheerst de rode gloed van planten en loof. ‘s Zomers wuiven de pluimen van wollegras en veenpluis in de wind. Dennengeur prikkelt de neus. ’s Winters geeft het landschap zijn uitgestrektheid prijs. Maar de glooiende rivierduinen, donkere vennen en heide zijn elk seizoen mooi. Speuren naar dassensporen kan ook altijd. Loop een van de uitgezette routes, bezoek de kapel met de Koortsboom, verken het gebied te paard of ontdek de grote verscheidenheid aan dieren die hier leven. 

Groesbeekse Bos

Het Groesbeekse Bos in het Rijk van Nijmegen is in alle seizoenen een bezoek waard. Geniet van herfsttinten, zonovergoten heide of misschien wel idyllisch besneeuwde bomen. Het is hier heerlijk voor wandelaars, ruiters, mountainbikers, fietsers en honden met hun baasje. Er zijn veel uitgezette routes, speelweides, picknickplaatsen en andere mogelijkheden om te genieten van de fraaie Groesbeekse natuur.

Heiderijk

Staatsbosbeheer werkt samen met andere terreinbeheerders binnen project Heiderijk Nijmegen Mook. Zo draagt Staatsbosbeheer bij aan een mooi en gevarieerd heidegebied waar specifieke heidesoorten zich thuis voelen. Het project zorgt er bovendien voor dat verschillende natuurgebieden weer met elkaar verbonden worden. Dat is belangrijk voor plant en dier.