Omgeving en natuur

Rondom de oudste stad van Nederland liggen de meest prachtige natuurgebieden. Ontdek het Rijk van Nijmegen, de Ooijpolder en Het Nationale Park de Hoge Veluwe!

Heerlijk fietsen in de omgeving van het hotel

Onze collega Silvie vertelt waar ze graag fietst!

Het Rijk van Nijmegen

Bron: Staatsbosbeheer.nl

Het Rijk van Nijmegen bestaat uit verschillende natuurgebieden, elk met een eigen gezicht. De betoverende natuur van de Overasseltse en Hatertse Vennen, het Groesbeekse bos waar je je volop kunt vermaken en de variatie in heidesoorten van het Heiderijk.

Overasseltse en Hatertse Vennen

In de Overasseltse en Hatertse Vennen heeft elk jaargetijde zijn eigen kleur en geur. In de herfst overheerst de rode gloed van planten en loof. ‘s Zomers wuiven de pluimen van wollegras en veenpluis in de wind. Dennengeur prikkelt de neus. ’s Winters geeft het landschap zijn uitgestrektheid prijs. Maar de glooiende rivierduinen, donkere vennen en heide zijn elk seizoen mooi. Speuren naar dassensporen kan ook altijd. Loop een van de uitgezette routes, bezoek de kapel met de Koortsboom, verken het gebied te paard of ontdek de grote verscheidenheid aan dieren die hier leven. 

Groesbeekse Bos

Het Groesbeekse Bos in het Rijk van Nijmegen is in alle seizoenen een bezoek waard. Geniet van herfsttinten, zonovergoten heide of misschien wel idyllisch besneeuwde bomen. Het is hier heerlijk voor wandelaars, ruiters, mountainbikers, fietsers en honden met hun baasje. Er zijn veel uitgezette routes, speelweides, picknickplaatsen en andere mogelijkheden om te genieten van de fraaie Groesbeekse natuur.

Heiderijk

Staatsbosbeheer werkt samen met andere terreinbeheerders binnen project Heiderijk Nijmegen Mook. Zo draagt Staatsbosbeheer bij aan een mooi en gevarieerd heidegebied waar specifieke heidesoorten zich thuis voelen. Het project zorgt er bovendien voor dat verschillende natuurgebieden weer met elkaar verbonden worden. Dat is belangrijk voor plant en dier.

Waalstrandjes

Onze collega Mathijs gaat graag naar het strand. Dat kan al op steenworp afstand van ons hotel!

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Op slechts 25 autominuten afstand van ons hotel ligt Het Nationale Park de Hoge Veluwe

De natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is overweldigend. De verschillende oud-Veluwse landschappen wisselen elkaar continu af; tijdens uw tocht door het Park komt u door loof- naald- en gemengde bossen, maar ook over heidevelden (nat en droog), grasvlakten en stuifzandlandschappen.

Die landschappen herbergen een ongekende diversiteit aan planten- en diersoorten. Van de zeldzame parelmoervlinder tot het imposante edelhert, van het gentiaanblauwtje tot de kleine schorseneer. Het Park kent meer dan honderd Rode Lijst-soorten, zoals de tapuit, de draaihals, de heikikker en de ringslang.

Ooijpolder

De Ooijpolder (ook wel Ooypolder) ligt nabij Nijmegen in de gemeente Berg en Dal in de Nederlandse provincie Gelderland. Een klein gedeelte, de Ooyse Schependom, ligt in de gemeente Nijmegen. Het is een belangrijk deel van natuurgebied de Gelderse Poort. De polder is het gebied tussen rivier de Waal en de N325 met inbegrip van de heuvelrug de Ooijse Graaf bij Leuth-Erlecom. Aan de oostzijde is de polder begrensd door de Kapitteldijk en de Duffelt. De polder kent zowel een binnen- als buitendijks gebied. In de polder ligt ook het dorp Persingen.

Voordat er dijken waren, was de Ooijpolder een moerasgebied dat vaak onder water stond. Rond 1300 werden de eerste dijken in het gebied gebouwd. De Ooijpolder viel onder het polderdistrict Circul van de Ooij, dat al in 1580 de dijkrechten had. In 1958 is het district Circul van de Ooij opgeheven en het gebied valt nu onder het polderdistrict Groot Maas en Waal. Een monument op de Ooijse Waaldijk herinnert aan het dijkmagazijn van de Circul van Ooij, dat hier stond.

Niet alleen het dijkmagazijn stond hoog, in dit poldergebied treft men ook veel terpboerderijen aan. Zelfs trafohuisjes werden boven in een toren geplaatst. In 1933 werd het Hollandsch-Duitsch gemaal gebouwd om ter regulering van het waterpeil in de Ooijpolder en de aangrenzende Duitse landbouwgebieden via Het Meer af te voeren.