Duurzame initiatieven

Innovatieve warmtepompen, Kitchen Air Technology, een bijenhotel en nestkasten voor gierzwaluwen. Dat zijn slechts enkele voorbeelden van onze duurzame initiatieven. Lees hier meer:

Kitchen Air Technology (KAT)

KAT is een integrale en innovatieve klimaatinstallatie voor grootkeukens die minimaal energieverbruik garandeert.

De warme lucht uit onze keuken wordt gereinigd en hergebruikt. Het KAT-systeem maakt gebruik van een speciale vloeistof die in het afzuigkanaal van de keukeninstallatie wordt verneveld. De vloeistof bestaat volledig uit natuurlijke producten. De vetdampen en geurstoffen binden zich aan de vloeistof en hechten niet meer aan de kanaaloppervlakten. Het KAT-filter vangt de vloeistof af, waardoor het mogelijk wordt om de warmte uit de schone luchtstroom over te dragen op de koude toevoerlucht. Zo besparen we tot 80% op de warmtevraag. KAT minimaliseert zo tevens het brandgevaar en ontgeurt de lucht tot 90%.

Ecologische maatregelen

Daktuin

Groene daken verbeteren onze milieu- en levensomstandigheden. Onze daktuin filtert schadelijke stoffen uit de lucht en houdt neerslag vast, waarde de piekafvoer aanzienlijk verminderd wordt. Het ontwerp voor de externe groenvoorziening is volledig afhankelijk van plaatselijke neerslag gedurende alle seizoenen van het jaar, daarom is specifiek gekozen voor een assortiment bloeiende planten en kruiden die hiervoor geschikt zijn. Ook dieren vinden hun weg naar dit stukje natuur!

Bijenhotel

Het insectenhotel op onze daktuin is speciaal ontwikkeld om verschillende insecten te huisvesten. In de dennenappels en losse houtjes zullen met name spinnetjes en insecten als lieveheersbeestjes en oorwormen nestelen. De verschillende buisjes vormen een dankbare plek voor solitaire bijen om hun eitjes in achter te laten. Bijen laten eerst stuifmeel achter in het buisje van het insectenhotel. Daarna leggen ze er een eitje en sluiten ze het kamertje. Vervolgens herhalen de bijen het ritueel van stuifmeel en een eitje leggen totdat het buisje vol is. Dan wordt het buisje aan de buitenkant afgesloten. Als het eerst gelegde eitje uitkomt voedt de larve zich met het stuifmeel. Wanneer de larve zich ontpopt tot een bijtje wachten ze tot de doorgang naar buiten vrij is. Als het laatst gelegde eitje uitgekomen is, kan de uitgang worden geopend en kunnen alle bijtjes naar buiten.

Nestkasten voor gierzwaluwen

Uit onderzoek is gebleken dat gierzwaluwen graag gebruik maken van inbouwstenen als nestkast. Deze inbouwsteen is speciaal ontwikkeld in samenwerking met het Zwaluwen Adviesbureau om in gebouwen nieuwe nestgelegenheden te creëren. Tijdens de bouw van Hotel Nijmegen-Lent zijn 20 nestkasten voor gierzwaluwen gerealiseerd aan de noordoostelijke zijde van het lage deel van het hotel.

Kraamverblijfkasten voor de dwergvleermuis

Van binnen is de kast door verschillende wanden gescheiden, waardoor vier ruimtes ontstaan. Deze verschillende ruimtes zijn nodig omdat vleermuizen in kleine koloniën leven en kramen. Daarnaast is deze kast voorzien van gaas waarlangs vleermuizen naar binnen kunnen kruipen. In de gevel van het plintgebouw zijn twee kleine vleermuiskasten ingemetseld. 

Warmtepompen TT68 & Interclima Ocean Tech OCT 500

De TT68: Een hoog temperatuur warmtepomp (elektrisch) met een substantieel hogere efficiency voor de opwekking van tapwater en cv-water. Samen met een intelligent regeltechnisch energiebeheersysteem zorgt de TT68 voor optimale energie-efficiëntie ten behoeve van de productie van hoog temperatuur tapwater en verwarming (70ºC). Dit leidt tot een verbeterde energieprestatie van 40% in de bebouwde omgeving en nieuwbouw ten opzichte van concurrerende hoog temperatuur warmtepomptechnieken. En tot 50% tot 60% energieprestatieverbetering ten opzichte van bestaande gebouwen die warmte opwekken met een moderne cv-installatie.

De Interclima Ocean Tech OCT 500 warmtepomp wordt ingezet om het hotel te koelen en te verwarmen.

De Ocean Tech serie watergekoelde koelmachines, warmtepompen en condensorloze koelmachines zijn ontworpen voor binnen opstelling (1P22 beschermingsklasse). Alle units zijn gemaakt in overeenstemming met de ISO 9001-normen. Het frame Is vervaardigd van gegalvaniseerd staalplaat en onderworpen aan een fosfor ontvettingsbehandeling, gespoten met een polyester poedercoating en ingebakken bij 180C om een duurzame weerbestendige afwerking te verkrijgen. Het ontwerp van de unit bestaat uit een akoestisch beklede ruimte waarin de compressoren en de warmte wisselaars zijn ondergebracht. De units zijn voorzien van hermetische compressoren. De compressoren zijn uitgerust met carterverwarmingen en worden op rubber trillingsdempers gemonteerd in de akoestisch geïsoleerde behuizing met afneembare zijpanelen om ongehinderde toegang voor de service te verlenen. De verdamper is vervaardigd van roestvrijstalen plaat gesoldeerd met koper, uitgevoerd met één enkel koelcircuit en één watercircuit. Alle verdampers zijn voorzien van een handbediende ontluchter op de bovenkant en een aftapkraan aan de onderkant. De verdamper is voorzien van een externe thermische isolatie en anti-condenserende bekleding voorzien delta P schakelaar (stromingsschakelaar). Alle gebruikte verdampers voldoen aan de PED-richtlijn drukvaten en zijn 'CE" gecertificeerd. De condensor is vervaardigd van roestvrijstalen plaat gesoldeerd met koper, met één enkel koelcircuit en één watercircuit. Bij de warmtepompversie is de condensor uitgerust met een externe thermische isolatie en anticondenserende bekleding. Alle gebruikte condensors voldoen aan de PED-richtlijn drukvaten besluit en zijn "CE" gecertificeerd.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland